vrijdag 25 maart 2011

ACCEPTATIE

ac·cep·ta·tie de; v -s aanneming, aanvaarding

De mens is een groepsdier. Vanuit de ontwikkeling van de mens is het evident dat zij leefde in een groep om te overleven. Dit gedrag zie je tegenwoordig terug in dorpjes, gemeenschappen, binnen grote families enz. Men is op elkaar aangewezen en men helpt elkaar ook.
Tegenwoordig is echter de trend dat men steeds individualistischer gaat leven. Iedereen heeft zijn eigen telefoon of mp3 player die die opzet bij een treinreis. De computer en zijn sociale! media zoals facebook, msn en hyves zijn er op gemaakt om de contacten tussen de individuen zelf te kunnen maken. Daarbij al dan niet op het gebied van gezamenlijke interesses. Want dat heeft de tegenwoordige tijd toch maar mogelijk gemaakt.
Vroeger moest je tevreden zijn met wie je ook in het genootschap leefde, nu kun je je vrienden zelf uitkiezen.

Zelf heb ik die trend ook altijd gevolgd. Mezelf enigszins buiten de groep gezet omdat mijn interesses in andere dingen lagen. Niet het voetballen wat de meeste jongens deden maar b.v. crossfietsen. Daarbij ging ik voorbij aan de noodzaak van sociale contacten maar ik had er gewoon vrede mee. Daarbij zat ik ook altijd in mijn eigen wereldje van de verslaving.


Laatst had ik een Helend Hart sessie bij een natuurgeneeskundig persoon. Voordat die sessie plaatsvond had ik al een intake gesprek gehad. Daarin werd dieper nagegaan wie ik was, welk verleden ik had enz. Tijdens dat intake gesprek viel het me al op dat die persoon af en toe kernachtig kon aangeven waar de schoen wringde. Ook haar ideeen over het aardse leven spraken me ook erg aan.
Ze had het over de eenheid waarvan we kwamen en dat we via onze moeder de energie en krachten doorgegeven kregen. Dat we ons ontwikkelde hier op aarde om zo de zogenaamde dimensies te doorlopen om tot de vijfde dimensie te komen. En dat het dualisme daarbij noodzakelijk was. Dat we ook het slechte en het kwaad moesten accepteren om een goed beeld te kunnen vormen. (Pijn ervaren om het hebben van geen pijn als fijn te ervaren….(sm))

De Helend Hart sessie begon met een gesprek over spirituele dingen. Daarna mocht ik plaats nemen op de massage tafel met een elektrische deken erop. Ze geeft zowiezo altijd veel aandacht aan warmte en geborgenheid tijdens de massage cursus. Altijd goed de persoon afdekken met een deken wanneer een lichaamsdeel geen deel uit maakt van de massage.

Ze begon met voelen over mijn hele lichaam. Daarbij streek ze niet maar plaatste haar hand op diverse plaatsen. Zoals ik ook geleerd had in de massage cursus probeerde ik daarbij haar hand ook goed te voelen. Dus met je lichaam voelen waar haar hand was. En op rug ging dat bijzonder goed. Toen ik me later omdraaide en hetzelfde deed bij mijn armen en buik voelde ik haar hand minder sterk. Mijn armen voelde zelfs slap en vanuit mijn buik kreeg ik geen gevoel. Zelf stopte ze af en toe en maakte notities van wat ze voelde bij mij.
ZO gaf ze ook aan dat mijn buik helemaal niet thuis gaf en in mijn armen voelde ze heel veel kracht.


Daarna gingen we kijken of we via mijn lichaam konden afdalen naar mijn kind zijn. Daarvoor plaatste ze een hand op mijn rug en de andere hand op mijn buik. Ik mocht me voorstellen wat daartussen zou zitten, ze suggereerde een huis, maar ik kwam niet verder als een dikke stevige, ronde pilaar. Met de nadruk op rond. Ze vroeg me daar naar binnen te gaan, en ik stelde me een ronde tent voor zoals ze leven in Tibet. Daarna mocht ik me voorstellen als klein kind dat onbekommerd aan het spelen was. Ik dacht aan de lokatie waar mijn oma woonde, het geboortehuis van mijn vader. Daarna mocht ik me voorstellen dat ik een oordeel kreeg en wat dat gedaan had met mij.
ZIe door de glimlach van dat kind heen zei ze, kijk hem aan in zijn ogen, daar vind je het ware antwoord. En warempel, ik zag de angst van het kind. De angst voor wat hij fout had gedaan en de angst hoe het dan wel moest. Hij wilde het zeker goed doen en op dat moment wist hij gewoon niet hoe dat moest, vandaar de angst.
Ik brak en begon te huilen, en terwijl ik dat deed voelde ik spanningen in mijn lijf opkomen in mijn bovenrug en deze trokken naar onderen in mijn buik. Ik voelde echt heel goed mijn buik. De spanningen trokken via mijn benen en voeten weer weg, maar er kwamen telkens nieuwe. En tegelijkertijd begon ik mijn armenspieren aan te spannen, heel onbewust. Het gebeurde gewoon, ik dacht daar niet over na.
En bij dat alles wat er gebeurde was ik gewoon bij kennis. Niet bedwelmd of gehypnotiseerd, ik maakte alles gewoon bewust mee.
Naderhand dankte ik haar voor het laten voelen van mijn buik en lichaam. Het deed me echt goed dat gevoeld te hebben.
In het nagesprek kwam ze met de opmerking;

Jij hebt je nooit echt geaccepteerd gevoelt.


En daarmee kwam ze tot de kern van mijn blokkade. Van mijn disfunctioneren gechargeerd gezegd.

En het klopt ook, ik was een moetje. Geboren in september, terwijl mijn ouders in april getrouwd zijn. Weinig genegenheid ontvangen wat zich uitte in de verstoorde Vader-Zoon relatie. Vanwege het feit dat we een aantal keren verhuisd zijn heb ik me ook nooit kunnen vestigen in een hechte gemeenschap. En toen ik wel die kans kreeg toen we in een klein dorpje gingen wonen deed ik het niet omdat ik me er niet thuis voelde.
Wel ervaarde ik veel acceptatie toen ik in de vriendenclub terecht kwam via een vriend in een klein naburig dorpje. En wat ik toen voelde heb ik altijd nog als een gemis ervaren.

In mijn hele leven heb ik vele vrienden gemaakt. Dat kwam omdat ik me nooit echt bond aan een groep, maar altijd verder ging kijken. Nieuwe mensen ontmoeten waar ik weer van kon leren. Met name de laatste tijd kies ik mijn vrienden zorgvuldig en kijk ik naar wat ze me kunnen leren. Zo heb ik wel minder contact met mijn oudere vrienden maar we zijn nooit met ruzie uit elkaar gegaan. Dus als ik ze zie kunnen we altijd een praatje maken. EN dat is fijn voor het sociale aspect. Maar de ontwikkeling van mezelf voert op dit moment de boventoon en het voelt goed voor mij om me daar mee bezig te houden.


donderdag 17 maart 2011

WALK ON

Walk on U2

And love is not the easy thing
The only baggage you can bring...
And love is not the easy thing...
The only baggage you can bring
Is all that you can't leave behind

And if the darkness is to keep us apart
And if the daylight feels like it's a long way off
And if your glass heart should crack
And for a second you turn back
Oh no, be strong

Walk on, walk on
What you got, they can't steal it
No they can't even feel it
Walk on, walk on
Stay safe tonight...

You're packing a suitcase for a place none of us has been
A place that has to be believed to be seen
You could have flown away
A singing bird in an open cage
Who will only fly, only fly for freedom

Walk on, walk on
What you got they can't deny it
Can't sell it or buy it
Walk on, walk on
Stay safe tonight

And I know it aches
And your heart it breaks
And you can only take so much
Walk on, walk on

Home...hard to know what it is if you never had one
Home...I can't say where it is but I know I'm going home
That's where the heart is

I know it aches
How your heart it breaks
And you can only take so much
Walk on, walk on

Leave it behind
You've got to leave it behind
All that you fashion
All that you make
All that you build
All that you break
All that you measure
All that you steal
All this you can leave behind
All that you reason
All that you sense
All that you speak
All you dress up
All that you scheme...


Walk on, een nummer van U2 speciaal geschreven voor Aung San Suu Kyi. Een geweldloze voorvechtster voor democratie in Myanmar.


Ook werd dit nummer door U2 gebruikt om aandacht te geven aan Amnesty International.

En door mij en mijn partner werd dit nummer gebruikt tijdens ons huwelijk in het gemeentehuis. Op het einde werden we samen met dit lied weer naar buiten begeleid.

Vandaag reed ik naar het werk en hoorde dit nummer voorbij komen op de radio. Ik zette het direkt wat harder en luisterde goed naar de tekst. Ik voelde daarin het leed dat mijn partner de afgelopen twee en half jaar gehad had om mij en mijn verslaving. Ondanks dat ik haar veel verdriet had gedaan bleef ze toch voor me vechten en gaf ze niet op.
Voordat ik naar het werk ging hadden we naar aanleiding van een relatiecrisis van (swing)vrienden van ons een gesprek over onze eigen relatie. Het viel me op dat mijn partner, toen ze had over bepaalde verplichtingen, mij geen verwijt meer gaf. Ze gaf aan dat ze zelf niet aan de verplichtingen voldaan had, daarmee suggererend dat we samen die verplichtingen aangegaan waren. Dat voelde voor mij even goed. Ook ik was er direct bewust van dat we niet aan de verplichtingen voldaan hadden, ik accepteerde dat meteen.
Had ze me hierover een verwijt gemaakt dan had ik me waarschijnlijk tegen haar verzet. En zouden we daarmee nog verder van elkaar komen te staan.

Ik heb ook nooit tegen jouw gevochten zei ze, maar tegen de verslaving die je in je greep hield. Ik wist dat je mooi bent van binnen.

Onnodig te zeggen dat ik geroerd was en voor haar dezelfde gevoelens had.

Onze vrienden waren inmiddels zelf begonnen met een soort van relatie therapie, de Emotion Focused Therapy. Ontwikkeld door Sue Johnson en beschreven in het boek “Hou me vast”.
Waarbij de nadruk werd gelegd op de emotionele verbinding met elkaar.



Lange tijd waren mijn gevoelens voor mijn partner uitgeschakeld. Zocht ik tevergeefs naar een schuldgevoel. Maar nu begin ik weer met zelf te voelen en voel ik in het nummer van U2 dat schuldgevoel.

Ook voel ik diep respect voor mijn partner. Voor haar menselijk inzicht, haar betrokkenheid voor iedereen, haar devotie voor de kinderen, het begrip voor mij enz. enz.

De emotionele verbondenheid komt weer terug, samen lachen en huilen, samen dingen doen. Ik voel me weer meer gelukkig met haar en met mezelf.

zondag 13 maart 2011

OHNE DICH

http://www.youtube.com/watch?v=9pkLDEEs20U&feature=fvst

Ich werde in die Tannen gehen,
Dahin, wo ich sie zu letzt gesehen

Doch der Abend wirft ein Tuch aufs Land,
Und auf die Wege hinterm Waldesrand

Und der Wald er steht so schwarz und leer,
Weh mir oh weh, und die Vögel singen nicht mehr...

Ohne dich kann ich nicht sein – Ohne dich,
Mit dir bin ich auch allein - Ohne dich.
Ohne dich zähle ich die Stunden – Ohne dich,
Mit dir stehen die Sekunden – Lohnen nicht.

Auf den Ästen in den Gräben,
Ist es nun still und ohne Leben

Und das Atmen fällt mir ach, so schwer,
Weh mir oh weh, und die Vögel singen nicht mehr...

Ohne dich kann ich nicht sein – Ohne dich,
Mit dir bin ich auch allein - Ohne dich. (Ohne dich)
Ohne dich zähle ich die Stunden – Ohne dich,
Mit dir stehen die Sekunden – Lohnen nicht, ohne dich.

Ohne dich

Und das Atmen fällt mir ach, so schwer,
Weh mir oh weh, und die Vögel singen nicht mehr...

Ohne dich kann ich nicht sein – Ohne dich,
Mit dir bin ich auch allein - Ohne dich (Ohne dich)
Ohne dich zähle ich die Stunden – Ohne dich,
Mit dir stehen die Sekunden – Lohnen nicht, ohne dich

Ohne dich

Ohne dich

Ohne dich

Ohne dich



Eigenllijk was mijn intensie om hier een blog te schrijven over mijn verlangen naar SM. Dat het hunkert en inmiddels steeds korter bij komt.
De hunkering blijft maar door allerlei dingen werd ik weer op mijn plaats gezet. Een mailtje van een vriendin, de werkzaamheden op het werk, de verbouwing thuis, het ontslag van mijn vader. Ik was de laatste tijd niet echt verantwoordelijk bezig. En doordat er allerlei klussen op me af kwamen moest ik wel aan de slag.
Maar het werkte positief op me kwam ik achter.

Het gaf me een voldoening. Het gaf me weer wat zelfwaarde. Het liet me weten dat er in mijn persoon meer zit dan die verslaving. Overigens zie ik dat los van de SM. Dit is voor mij geen verslaving maar een ontdekkingreis naar iets nieuws. Om met een spel bewust met (onderdanige) gevoelens bezig te zijn. Gevoelens die ik al sinds mijn vroege jeugd zo ontwikkeld heb. Ik wil ze veilig los kunnen laten en het idee dat ik ze dadelijk misschien wel extreem ga ervaren windt me ook op. Geeft me een gezonde spanning. Spanning die me tegelijkertijd energie geeft om mijn verantwoordelijkheden op te pikken.

Een van die verantwoordelijkheden is het begeleiden van mijn zoon bij de scouting. Afgelopen zaterdag gecollecteerd voor Jante Beton. En het was een succes. Mensen gaf gul twee of zelfs 5 euro. Normaal staat het me tegen om geld te vragen maar nu ging het me goed af. Ik had ook het idee dat ik een maatschappelijk doel hielp.
Daarbij gebeurde er ook nog iets wonderlijks; Samen met zoon en zijn vriendje, een jongen van afrikaanse afkomst die alweer een aantal jaren in NL woont na een asielprocedure, kwamen we bij een woning waar de vrouw op leeftijd aan het poetsen was. Toen ze de collectebus zag in de hand van het vriendje had ze direkt een afkeer om uberhaupt iets te geven. Haar gezichtsuitdrukking zei genoeg. Discriminatie gaat wellicht te ver maar zo voelde het wel. Het viel me ook niet zwaar om meteen om te keren.
Naar de overburen, waar de man op leeftijd open deed en direkt zijn mond open ging van verbazing. Vrouw riep hij naar binnen, kijk eens hier. En hij droeg ons vrijwel direkt op om mee naar binnen te komen. Kijk eens zei hij; nu hebben we zwart en wit. De vrouw was allervriendelijkst en naast onze 50 eurocent voor de collecte gaf ze de kinderen snoep en mij een dikke mars. Even nog werd er gepraat over het asiel beleid van Leers en dat zulke mensen toch gewoon welkom waren.
Erg apart om die tegenpolen zo kort bij en na elkaar mee te maken.

Vaak heb ik een geintje geuit naar mijn partner als ze me zei dat ze van me hield; Ja, zei ik dan, ik hou ook van mezelf. En als ik dan zie wat ik weer bereikt heb dan kan ik niet anders zeggen dat ik niet zonder mij kan.

En mijn partner

En mijn kinderen

En mijn vrienden, waaronder hele speciaale ;-)

En mijn familie

En mijn collega's

En mijn hunkering naar nieuwe dingen...


zaterdag 12 maart 2011

KINGDOM of HEAVEN

http://www.youtube.com/watch?v=-oO6pCRe3pM


It is the time of the Crusades during the Middle Ages - the world shaping 200-year collision between Europe and the East. A blacksmith named Balian has lost his family and nearly his faith. The religious wars raging in the far-off Holy Land seem remote to him, yet he is pulled into that immense drama. Amid the pageantry and intrigues of medieval Jerusalem he falls in love, grows into a leader, and ultimately uses all his courage and skill to defend the city against staggering odds. Destiny comes seeking Balian in the form of a great knight, Godfrey of Ibelin, a Crusader briefly home to France from fighting in the East. Revealing himself as Balian's father, Godfrey shows him the true meaning of knighthood and takes him on a journey across continents to the fabled Holy City. In Jerusalem at that moment--between the Second and Third Crusades--a fragile peace prevails, through the efforts of its enlightened Christian king...



Godfrey of Ibelin Be without fear in the face of your enemies. Be brave and upright that God may love thee. Speak the truth always, even if it leads to your death. Safeguard the helpless and do no wrong. That is your oath.
Godfrey of Ibelin: [cuffs Balian with the back of his hand] And that's so you remember it.
Hospitaller: Arise a knight and Baron of Ibelin.

King Baldwin IV Come forward. I am glad to meet Godfrey's son. He was one of my greatest teachers. He was there when, playing with the other boys, my arm was cut. It was he, not my father's physicians, who noticed that I felt no pain. He wept when he gave my father the news... that I am a leper. The Saracens say that this disease is God's vengence against the vanity of our kingdom. As wretched as I am, these Arabs believe that the chastisement that awaits me in hell is far more severe and lasting. If that's true, I call it unfair. Come. Sit.
[they sit down on opposite sides of a chessboard]
King Baldwin IV: Do you play?
Balian of Ibelin: No.
King Baldwin IV: The whole world is in chess. Any move can be the death of you. Do anything except remain where you started, and you can't be sure of your end. Were you sure of your end once?
Balian of Ibelin: I was.
King Baldwin IV: What was it?
Balian of Ibelin: To be buried a hundred yards from where I was born.
King Baldwin IV: And now?
Balian of Ibelin: Now I sit in Jerusalem, and look upon a king.
King Baldwin IV: [Baldwin chuckles] When I was sixteen, I won a great victory. I felt in that moment I would live to be a hundred. Now I know I shall not see thirty. None of us know our end, really, or what hand will guide us there. A king may move a man, a father may claim a son, but that man can also move himself, and only then does that man truly begin his own game. Remember that howsoever you are played or by whom, your soul is in your keeping alone, even though those who presume to play you be kings or men of power. When you stand before God, you cannot say, "But I was told by others to do thus," or that virtue was not convenient at the time. This will not suffice. Remember that. Balian of Ibelin: I will.


http://www.youtube.com/watch?v=Z5bHsrD0wic

Are you going to Scarborough Fair?
Parsley, sage, rosemary and thyme,
Remember me to one who lives there,
She once was a true love of mine.
Tell her to make me a cambric shirt,
Parsley, sage, rosemary and thyme,
Without no seam nor needle work,
Then she'll be a true love of mine.
Tell her to find me an acre of land,
Parsley, sage, rosemary and thyme,
Between the salt water and the sea strand,
Then she'll be a true love of mine.
Tell her to reap it with a sickle of leather,
Parsley, sage, rosemary and thyme,
And to gather it all in a bunch of heather,
Then she'll be a true love of mine.
Are you going to Scarborough fair?
Parsley, sage, rosemary and thyme,
Remember me to one who lives there,
She once was a true love of mine.
Parsley, sage, rosemary and thyme may also refer to the pagan belief that together these four herbs can be a love charm. One version of the ballad has a fair young knight, Remmie, who has been given a potion of the four herbs by a lady named Scarlett; parsley for lust, sage for wisdom, rosemary for remembrance and thyme to make her irresistible to him. In this version the couple are trying to meet at Scarborough Fair, but adverse circumstances continue to get in their way. But their perseverance, determination and deep love win out in the end and they do find each other.[citation needed]
The song is also believed[2] to refer to the black plague, with parsley, sage, rosemary, and thyme being four herbs used to ward off the smell of the dead or dying. It was popular belief in Medieval times that the smell of the plague(s) was responsible for infecting somebody and that herbs could be used to cleanse air. Sage, rosemary, and thyme are also common ingredients used in Four Thieves Vinegar, said to protect a group of thieves from the plague.

ONTVANGEN

ont·van·gen -ving, h -vangen 1 in ontvangst nemen; krijgen 2 een bezoeker tegemoet treden 3 beoordelen: zijn boek werd goed ~



Afgelopen woensdag weer naar de Meditatieavond geweest. Met het thema "Loslaten". Voor mij de tweede keer nu en nu ging mijn partner ook voor de eerste keer mee.
Altijd weer speciaal om met meerdere personen samen te mediteren. Deze keer was wel even bijzonder, de begeleidster begon met een mooie oefening. Je ging tegenover een voor jouw vreemde persoon staan. Heel dichtbij. En het was de bedoeling dat je elkaar diep in de ogen ging kijken. Het was de bedoeling dat je je hart opende voor die ander gewoon zoals ze was zonder dat je daarbij zag welke kleren ze droeg etc. Dus zonder oordeel.
Zoals de begeleidster aangaf, je zou jezelf zien in die ogen.

En warempel, ik opende mijn hart, voor mij zowiezo niet moeilijk want ik oordeel al weinig, en na verloop van tijd voelde ik ook het openen van het hart van degene die tegenover me stond. Er gebeurde iets. En ik kreeg automatisch een glimlach op mijn gezicht. Toen ik dit zei tegen de vrouw die tegenover me stond verklaarde ze; In eerste instantie gebeurde er niets, maar toen ineens werd haar gezicht heel warm. En gaf ze zich over als het ware...

Daarmee mocht ik haar openheid ontvangen.



Tijdens de meditatie gebeurde er niet zoveel met mij. Ik kon wel ontspannen en met de oefeningen goed mijn lichaam voelen. Maar tegen het einde gebeurde er weer iets frapant.
Heel onbewust ging ik achterover hangen, alsof ik mijn borstkast naar voren wilde duwen. En toen voelde ik mijn hart. Ik voelde het ook enigzins kloppen. Maar ik voelde ook hoe daar energie naar binnen stroomde.
De begeleidster had al diverse keren aangegeven dat hetgeen wat we los wilde laten moesten visualiseren. Mij lukte dat deels, ik had mijn verslaving al een keer vergeleken met de draak die ik nog als tatoeage zou willen. Maar ik had meer het idee dat die verslaving gewoon bij mijn hart binnen kwam, of in ieder geval de energie die het bracht. Of was het de energie van de overige personen die hun angsten loslieten...??

Na de meditatie werd er nog gepraat over onze ervaringen en ik gaf ook de mijne aan. En omdat ik het loslaten al een keer had meegemaakt kon ik dus ook het volgende duidelijk maken;

Als je werkelijk verlost wil zijn van je grootste angst zul je hem eerst moeten accepteren, erkennen dat ie er is. En of dat goed of slecht is laat dat in het midden. En zodra je hem werkelijk erkent hebt zul je pas de vrijheid ervaren.

Dus loslaten komt er eigenlijk op neer dat je ontvangt.



En daar stopt het voor mij niet. De laatste tijd ontvang ik steeds meer energieen van vrouwen die een verleden hebben van o.a. seksueel misbruik of iets van een verstoorde seksuele ontwikkeling. En dat gebeurd in mijn direkte omgeving maar ook daarbuiten.
Is het toeval dat ik via Internet wederom in contact kom met twee vrouwen met een beladen verleden? Waar zit die magneet in mij?
Wat maakt het dat ik die energieen ontvang? Dat ik open ben zonder oordeel?

Schijnbaar een gave. Moet ik er iets mee doen? Wat kan ik ermee doen? Het hoort in ieder geval bij me denk ik dan. En dat maakt me weer een beetje uniek.

zondag 6 maart 2011

The Duchess

http://www.youtube.com/watch?v=4p2UtgtJuDk

Wiki;
The Duchess is een film uit 2008 onder regie van Saul Dibb. De film is gebaseerd op het boek Georgiana. Duchess of Devonshire van Amanda Foreman. Foreman baseerde het boek zelf op het leven van hertogin Georgiana Cavendish.

Georgiana Spencer is een glamoureuze jongedame die opgroeit in de tweede helft van de 18e eeuw. Ze staat bekend als de meest fascinerende hertogin van haar tijd die zich aan de top van de sociale ladder bevindt. Op 17-jarige leeftijd trouwt ze met de hertog van Devonshire (William Cavendish). Hij is enkel geïnteresseerd in het nageslacht dat ze hem kan bieden, van liefde is absoluut geen sprake. Hoewel Georgiana nog een greintje hoop heeft op romantiek in het huwelijk, houdt de hertog zich enkel bezig met het verleiden van de dienstmeiden.
Georgiana brengt haar dagen door met het organiseren van memorabele feesten en vermaakt mensen die zich aan de top van de sociale ladder en welvaart bevinden. Ze vervreemdt steeds meer van haar echtgenoot als blijkt dat ze niet in staat is te bevallen van een jongen. Ze heeft inmiddels twee dochters, maar geen van beiden kunnen de titel van hun vader overnemen.
In Bath leert ze Lady Elizabeth "Bess" Foster kennen en al snel worden ze de beste vriendinnen. Bess heeft, net zoals Georgiana, een slecht huwelijk. Haar man geeft haar geen toestemming haar kinderen te zien. Georgiana heeft medelijden met haar en nodigt haar uit in haar huis te verblijven. Hier krijgt ze een affaire met de hertog. Na verloop van tijd komt Georgiana achter de waarheid en voelt zich verraden. Ze eist dat Bess uit huis gezet wordt, maar de hertog is niet bereid afscheid van haar te nemen. Bess legt uit dat ze enkel het bed met hem deelt om zijn invloed te kunnen gebruiken om zich weer te kunnen herenigen met haar kinderen.
Georgiana was altijd al verliefd geweest op Charles Grey, een vriend uit het verleden. Charles heeft bepaalde politieke ideeën en Georgiana gebruikt haar aanzien en publieke bekendheid om zijn standpunten openbaar te maken. Ondertussen worden ze verliefd op elkaar en het duurt niet lang voordat een affaire begint. Georgiana vertelt haar man dat ze bereid is zijn affaire met Bess toe te staan, op voorwaarde dat zij Grey mag blijven zien. Hij is echter razend en verbiedt zijn vrouw Grey ooit nog te zien.[1]


Het was bij toeval dat mijn partner en ik erbij kwamen deze film die bijzondere zaterdagavond te kijken. In eerste instantie werd mijn interesse gewekt toen ik in een folder van de blokker deze film zag staan. De ijzersterke acteur bezetting, met name Ralph Fiennes heeft al in meerdere favoriete films van me gespeeld. The English Patient, Schinders List en Sunshine;

http://www.youtube.com/watch?v=fdJXlNgnQTk

Maar terug naar the Duchess. Ik stelde me een typische engels kostuum drama voor en dat werd het ook. De tijd waarin het speelde, +/- 1750, en de engelse historische achtergrond (waargebeurd) vind ik ook erg interesant. Zo mag in dit kader de film Sense and Sensibility met de mooie Kate Winslet niet ontbreken.

En het was niet alleen het visuele wat deze film zo mooi maakte. Er werd met veel gevoel geacteerd. En dat kon ook niet anders als het verhaal waar het over ging. Een harteloze echtgenoot zonder enig gevoel voor zijn vrouw. Zijn honden meer aandacht gevende. Hij werd ook echt kil neergezet. De liefde die hij absoluut niet gaf. De verschillende affaires en dat zijn vrouw dit maar goed te vinden had. Later zelfs een minnares neemt in huis en bij hen aan dezelfde tafel eet. Zijn vrouw chanteerd met haar eigen kinderen. En haar een buitenechtelijk kind dwingt af te staan. Harteloos. Zonder emotie, in zijn eigen denkbeeld.

Zat ik ook niet in die pyschose? Mijn eigen wereld die werkelijkheid was. Ik ben nooit harteloos geweest tegenover mijn partner. Ik wilde alleen zoals Doe Maar het verwoordde in "Is dit alles", een beetje los. Ik wilde graag dat er begrip kwam voor mijn gevoelens en verlangens, misschien meer nog naar mijn drang van zelfontplooiing. Ik was veranderd na het hele traject en wilde verder, op een andere manier zoals mijn partner van mij gewend was.

Maar ik identificeerde me wel met de hoofdpersoon The Duke. Ook ik wilde er een buitenechtelijke seksuele relatie op na houden. Wilde contact met een SM Dom om die wereld te ontdekken. Was dit ook onredelijk van me? Nee, is dit ook onredelijk van me? Samen hadden we al ervaring in het swingen en dit had mijn partner nooit tegengestaan. Het geeft een soort van bevrijding als je je seksuele uitspattingen kunt beleven met iemand anders dan je eigen partner. Het brengt je zelfs dichter bij elkaar hadden wij uit ervaring meegemaakt.

Mijn partner had het erg moeilijk met haarzelf de laatste tijd. Door de familieopstelling was ze bewust geworden van haar tekortkomingen en deze konden naar verloop van tijd steeds specifieker benoemd worden. Ze had zich daarbij opgesloten in haar eigen structuur zoals zij die zo vertrouwelijk zag. Het was heel moeilijk voor haar dingen los te laten. Buiten haar bereik. Niet onder controle.



Maar die avond kwam ze nadat we deze toepasselijke film gezien hadden met een opmerking die me raakte, rechtstreeks in mijn hart; "Hier thuis mag jij jezelf zijn"

Ik voelde het gewoon direkt van uit mijn hart. Ik voelde de respect die ze voor me voelde. Ik voelde dat ze niet langer vasthield aan haar eigen waarden maar dat losliet. En dat voelde zo goed. Het bracht ons heel dicht bijelkaar. Het was ook iets dat ik lange tijd niet gevoeld had. Een wederzijds respect voor elkaar. Een hechte vorm van genegenheid voor elkaar.

Ze geeft me nu de beperkte vrijheid mezelf te kunnen ontplooien. En het zal mijn taak zijn om te laten zien dat ik daar goed mee om ga. Anders zal ik herinnerd worden aan de harteloze Duke uit de film.

vrijdag 4 maart 2011

William H. Bonney

http://www.youtube.com/watch?v=yp8hqVS6nq4

"Regulators, let's ride"

Een zin van Billy the Kid als hij zijn bende aanspraak om weer verder te trekken. De film maakte een diepe indruk op me. Niet alleen vanwege mijn interresses in het Wilde Westen.
Zoals ik al eerder schreef maak ik al vaak gebruik van de beeltenis van "Blondie" (The Good, the Bad and the Ugly) als avatar. Daarnaast heb ik voldoende outfit en laarzen om mezelf tot een cowboy om te toveren. Country Line Dance was een goede expressie vorm voor me en dit deed ik ook met veel plezier. Hier heb ik ook wat vrienden ontmoet die ik, nadat ik ze een tijd niet gezien heb, ook van weet dat ik weer welkom ben.

Het wilde westen. Ik zie die periode als een blanke bevolkingsgroep die zich moest settelen in een wilde natuur. Daarbij zich alle vrijdheden nemend om uit te maken wie er baas was. Zoals het vrij gebruik van revolvers en geweren. Gewetensloos, zonder normen en waarden.
Dat de reeds gevestigde Idianen veel beter omgingen met de duurzaamheid van de natuur, daar werd aan voorbijgegaan.
Dat degene met de meeste politieke invloed de wetten hanteerde en zichzelf verrijktte, dat was dan een serieus minpuntje. Het was de basis zoals de United States of America zich heeft ontwikkelt en dat minpuntje zien we nog steeds terug. Jammer. Maar er waren ook correcte juiste personen in de geschiedenis van dat land. Abraham Lincoln, die de rechteloosheid van de zuidelijke staten aan banden legde en daarmee de vrijheid gaf aan de zwarte slaaf. Alhoewel de echte vrijheid nog steeds niet erkent wordt door de gemiddelde amerikaan.
Obama, die naar mijn mening, oprecht probeert om van America weer een fatsoenlijk land te maken. Maar wat wil je in 4 jaar met een foute historie van ongeveer 300 jaar.


Billy the Kid, alias William H. Bonney was ook een dergelijk persoon. Zeker was ook hij goddeloos en zonder waarden en normen. Maar hij kwam wel op voor de onrecht die zijn Mentor John Tunstall werd aangedaan. Dit greep me wellicht het meeste aan. Strijden tegen onrecht. Iets wat mijn zoon al praktiseerd. Als iets niet eerlijk verloopt of gebeurd zal hij zich met hand en tand hiertegen verzetten.
Zelf heb ik dit iets minder, maar als ik het gevoel krijg dat mij onrecht wordt aangedaan zal ik zeker ageren. Het weglopen bij mijn eerste baas is hier een voorbeeld van. Het blijven vechten en strijden voor mijn gelijk ook. In de middelbare school kreeg ik van de leraar Nederlands in plaats van een verdiende 5 een 6 van hem. Wekelijk hielden we een discussie in de klas waarbij ik aktief meedeed. En dit zag mijn leraar als goed pluspunt. Ik zal ook niet zo gauw in de verdediging "schieten" als iemand met argumenten komt. Eerst goed luisteren en dan pas reageren.

http://www.youtube.com/watch?v=eILf0r4K7k8&NR=1&feature=fvwp

"Wanted Dead Or Alive"

It's all the same, only the names will change
Everyday it seems we're wasting away
Another place where the faces are so cold
I'd drive all night just to get back home

[Chorus:]
I'm a cowboy, on a steel horse I ride
I'm wanted dead or alive
Wanted dead or alive

Sometimes I sleep, sometimes it's not for days
And the people I meet always go their separate ways
Sometimes you tell the day
By the bottle that you drink
And times when you're alone all you do is think

[Chorus]

I walk these streets, a loaded six string on my back
I play for keeps, 'cause I might not make it back
I been everywhere, and I'm standing tall
I've seen a million faces an I've rocked them all

I'm a cowboy, on a steel horse I ride
I'm wanted dead or alive
I'm a cowboy, I got the night on my side
I'm wanted dead or alive
And I ride, dead or alive
I still drive, dead or alive
Dead or alive [x4]



Zelf zag ik mij ook in die heldenrol. Het onrecht bestrijdend. Als een echte Outlaw. Gewoon doen wat jezelf wilt of beter nog, denkt dat er moet gebeuren. Het is voor mij niet moeilijk beslissingen te nemen. Om verantwoordelijkheid te nemen. Om een groep te leiden met een bepaalde opdracht. Wat je denkt dat moet, doe je gewoon. Ik viel echter af en toe van mijn paard omdat ik teveel toegaf aan mijn genot. Bezopen door de Jack Daniels. Mijn favoriete drankje overigens.

En daarnaast spraken mij nog meer dingen aan; het alleen zijn en niet vast zitten aan een locatie. Het reizen van stad tot stad en iedere keer nieuwe mensen ontmoeten.
Mijn fascinatie voor paarden en het feit dat paarden mensen haarfijn aanvoelen. Ik ga jullie zeker nog een keer de film "The horsewishperer" uit de doeken doen. Mijn verlangen om nog structureel paard te kunnen rijden.

Op de middelbare school in Venlo zat een hardrocker uit Horst, Thijs van Mathijs, en elke keer als hij mij zag in mijn korte enkellaarsen sprak hij me aan met Bruce. Op een respectvolle manier. En ik vond het wel oke. Die naam paste ook bij de uitstraling die ik op dat moment graag zou willen hebben. En misschien nu wel heb. Daarmee had deze Outlaw ook een naam.

Getekend, Bruce

 http://www.youtube.com/watch?v=HMmb9LVHB-M